BTW-aangifte

Dus, je bent aan het ondernemen, en dat is geweldig! Maar er is iets dat je niet kunt negeren als je een bedrijf runt, en dat is belasting. BTW-aangifte, wat is dat eigenlijk? In dit artikel zullen we uitleggen wat BTW-aangifte inhoudt en of u ook verplicht bent om btw-aangifte te doen. 

Inhoudsopgave

Wat is btw-aangifte?

BTW-aangifte is een belastingaangifte dat bedrijven moeten invullen en naar de belastingdienst moeten versturen. Het draait allemaal om de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) die je in rekening brengt aan je klanten en de BTW die je zelf hebt betaald bij het inkopen van spullen en diensten voor je bedrijf.

Bedrijven berekenen de BTW die zij van hun klanten hebben geïnd en trekken daarvan de BTW af die zij hebben betaald aan leveranciers. Het verschil tussen deze bedragen wordt gerapporteerd in de BTW-aangifte. Als het bedrag dat deze bedrijven hebben ontvangen hoger is dan wat zij hebben betaald, moeten zij het verschil aan de belastingdienst betalen. Als een onderneming meer BTW heeft betaald dan het heeft ontvangen, hebben zij recht op een teruggave van de belastingdienst.

Is het doen van btw-aangifte verplicht?

Wat is een kleineondernemingsregeling (KOR)?

De kleineondernemingsregeling (KOR) is een fiscale regeling ontworpen om kleine ondernemers te ondersteunen bij het verlagen van hun kosten. De KOR biedt verschillende fiscale voordelen aan kleine ondernemingen, waaronder een verminderd belastingtarief, een vereenvoudigde btw-aangifteprocedure, en de mogelijkheid om bepaalde kosten af te trekken van de belastingaangifte. Daarnaast stelt de KOR kleine ondernemers in staat om bepaalde kosten te verrekenen. Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor de KOR-regeling, kun je contact opnemen met een van onze medewerkers. 

Ja, in Nederland is het doen van BTW-aangifte verplicht voor bedrijven en ondernemers die aan de criteria voldoen. Als je als ondernemer bent geregistreerd bij de Belastingdienst en je hebt een omzetbelastingnummer, ben je wettelijk verplicht om periodiek BTW-aangifte te doen. Er zijn enkele uitzonderingen. In sommige gevallen kan een kleine onderneming vrijgesteld worden van deze verplichting. Dat houdt in dat je geen btw-aangifte hoeft te doen als je omzet onder de € 20.000 (per jaar) blijft. Je kunt je dan aanmelden voor de kleineondernemingsregeling (KOR) via de website van de Belastingdienst.

Wanner moet je btw-aangifte doen?

Kan je uitstel van btw-aangifte vragen?

In Nederland hangt de frequentie van de btw-aangifte af van de aard en omvang van je onderneming. De meeste ondernemers moeten btw-aangifte doen op regelmatige basis, meestal per kwartaal, maar er zijn ook ondernemers die dit maandelijks moeten doen. Hier zijn de belangrijkste richtlijnen:

Kwartaalaangifte: de meeste kleine en middelgrote ondernemers moeten btw-aangifte doen op kwartaalbasis. De deadlines voor het indienen van de aangifte zijn:

  • eerste kwartaal: van 1 april tot 30 april dient u aangifte in over de maanden januari, februari en maart 
  • tweede kwartaal: van 1 juli tot 31 juli dient u aangifte in over de maanden april, mei en juni
  • derde kwartaal: van 1 oktober tot 31 oktober dient u aangifte in over de maanden juli, augustus en september 
  • vierde kwartaal: van 1 januari tot 31 januari dient u aangifte in over de maanden oktober, november en december 
 

Maandaangifte: sommige ondernemers (vaak met een hogere omzet) zijn verplicht om maandelijks btw-aangifte te doen. De deadline voor de maandaangifte is vóór de laatste dag van de volgende maand.

Jaaraangifte: het komt soms ook voor dat een ondernemer ééns per jaar verplicht is een btw-aangifte te doen. De deadline voor de jaaraangifte is vóór de laatste dag van het volgende jaar.

Het is belangrijk om de deadlines strikt te volgen, want te laat indienen kan leiden tot (verzuim)boetes en belastingrente. Zorg ervoor dat je de juiste deadline kent op basis van de frequentie van je aangifte en houd je administratie nauwkeurig bij om het indienen van de aangifte soepel te laten verlopen.

Alleen in uitzonderlijke situaties kunt u uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte. Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit. Is dat niet het geval? Dan moet u op tijd aangifte doen. Kunt u de btw-aangifte niet op tijd indienen? Dan ontvangt u een naheffingsaanslag.

Is er sprake van een ernstige calamiteit waardoor u de btw-aangifte niet op tijd kunt indienen? Vraag dan schriftelijk uitstel aan.

Kan ik zelf mijn btw-aangifte doen?

Als ondernemer sta je voor veel keuzes, en een van die keuzes is of je zelf je BTW-aangifte wilt doen of dat je dit wilt uitbesteden aan een professioneel boekhouders kantoor. Het is een vraag die veel ondernemers zichzelf stellen, en er is geen one-size-fits-all antwoord. Er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. De voordelen van zelf je btw-aangifte doen zijn bijvoorbeeld; kostenbesparing, controle en inzicht op je financiën. 

Ook zijn er nadelen aan verbonden, zo kan het doen van btw-aangifte behoorlijk tijdrovend zijn, vooral als je niet bekend bent met de fiscale regels en voorschriften. Ook als je niet volledig op de hoogte bent van de fiscale regels, bestaat het risico op fouten in je aangiften, wat tot boetes kan leiden. Daarnaast kan voor sommige ondernemers de BTW-aangifte complex zijn, vooral als er internationale transacties of speciale regelingen van toepassing zijn.

Door uw administratie aan ons uit te besteden kunt u van vele voordelen genieten. Zo hebben wij de expertise en ervaring om btw-aangifte correct en efficiënt in te dienen. Daarnaast kunnen wij uw kostbare tijd besparen, die je kunt besteden aan de groei van je bedrijf. Ook zorgen wij ervoor dat je btw-aangiften nauwkeurig en conform de wet worden ingediend, waardoor je boetes voorkomt. 

De keuze tussen zelf je BTW-aangifte doen en uitbesteden aan een boekhouderskantoor hangt af van je financiële situatie, je kennis van belastingwetten, en de tijd die je beschikbaar hebt. In veel gevallen kan het inhuren van een professioneel boekhouder kantoor aanzienlijke voordelen bieden, zoals nauwkeurigheid, tijdsbesparing en gemoedsrust.

Vraag een offerte aan en bekijk wat wij voor u kunnen betekenen. 

Email
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Twitter
Reddit

Lees onze andere blogs

BTW-aangifte

BTW-aangifte is eigenlijk een soort van belastingrapport dat bedrijven moeten invullen en naar de belastingdienst sturen. Het draait allemaal om

Lees verder

Volg ons

Afspraak inplannen.

Bent u al klant en heeft uw advies of begeleiding nodig? Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek.