Privégebruik auto van de zaak

Indien u zowel zakelijk als privé gebruikmaakt van een auto die aan uw onderneming toebehoort, dient u een bedrag in mindering te brengen op de autokosten van uw onderneming voor het privégebruik. Dit kan betrekking hebben op een auto die u specifiek voor uw onderneming aanschaft, een geleasede of gehuurde auto, of zelfs een auto die overgaat van uw privébezit naar het bezit van uw onderneming.

Bijtelling

Het bedrag dat u moet verrekenen voor het privégebruik van uw zakelijke auto hangt af van verschillende factoren, waaronder de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum waarop de auto voor het eerst werd geregistreerd op de weg.

In 2017 is het normale verrekeningspercentage verlaagd van 25% naar 22%. Als uw auto voor 2017 voor het eerst op naam is gesteld en viel onder het 25%-tarief, blijft dit tarief van toepassing. Vanaf 2017 geldt niet het nieuwe tarief van 22%.

Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, bedraagt de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer van de auto.

Het belangrijkste is dat de verrekening niet hoger mag zijn dan het totale bedrag dat u aan autokosten (inclusief afschrijving) heeft gemaakt.

Er is echter een uitzondering: als u kunt aantonen via een nauwkeurige rittenregistratie dat u in een jaar niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gereden, hoeft u niets te verrekenen. Indien u een rittenregistratiesysteem gebruikt met het Keurmerk RitRegistratieSystemen, wordt aangenomen dat uw rittenregistratie betrouwbaar is. Ons bureau behoudt zich echter het recht voor om controles uit te voeren en te onderzoeken of specifieke ritten als zakelijk of privé kunnen worden geclassificeerd.

Houd er rekening mee dat er afzonderlijke regelingen gelden voor bepaalde bestelauto’s. Het woon-werkverkeer wordt altijd beschouwd als zakelijke kilometers en hoeft niet te worden verrekend als privékilometers.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor het aftrekken van autokosten? Ons team staat klaar om u persoonlijk advies op maat te bieden. Aarzel niet en plan nu een adviesgesprek in.

Email
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Twitter
Reddit

Lees onze andere blogs

BTW-aangifte

Indien u zowel zakelijk als privé gebruikmaakt van een auto die aan uw onderneming toebehoort dient u een bedrag in

Lees verder

Volg ons

Afspraak inplannen.

Bent u al klant en heeft uw advies of begeleiding nodig? Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek.